Wegańskie buraczane trufle – przepis

Przepis na wegańskie buraczane trufle

20 sztuk

Składniki:
125 g ciemnej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
75 ml śmietanki kokosowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżeczki syropu klonowego
8 łyżeczek likieru amaretto
garść drobno pokrojonych migdałów
Burak Czerwony w proszku od Herbapolu w Krakowie

Jak przygotować:

  1. Czekoladę połam na kawałki, wsyp do szklanej miski i dodaj śmietankę kokosową. Miskę umieść nad garnkiem z wodą (tak aby miska nie dotykała wody), doprowadź wodę do lekkiego wrzenia. Nie mieszając doprowadź do aż do rozpuszczenia czekolady.
  2. Kiedy czekolada rozpuści się całkowicie, ubij zawartość miski trzepaczką.
  3. Porcjami dodawaj syrop klonowy, amaretto i olej kokosowy, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
  4. Kiedy masa ostygnie dodaj pokrojone migdały. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na noc do stwardnienia.
  5. Pobieraj porcje masy łyżeczką, formuj z nich kule i obtaczaj w proszku buraczanym.